Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2015

Συγκινητική η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Έλλης Φρεγγίδου

Με μια σεμνή και συγκινητική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου της ποιητικής συλλογής «Δικαίωμα Φωτός» (εκδόσεις Κέδρος) της κιλκισιώτισσας ποιήτριας και ψυχολόγου Έλλης Φρεγγίδου, την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015, στην Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρία ΤΕΧΝΗ Κιλκίς. Η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία και η αίθουσα πλημμύρισε, ιδίως από το νεανικό αναγνωστικό κοινό της πόλης μας.

Ο αρχιτέκνων και εικαστικός Φώτης Μισόπουλος, σχολιάζοντας ως κεντρικός ομιλητής το έργο της Φρεγγίδου, αναφέρθηκε «στην εσωτερική και χαμηλόφωνη μουσική του στίχου της που δρα υποδόρια ως μουσική δωματίου μέσα στη νύχτα», συσχετίζοντας μάλιστα την ποίησή της με αυτήν του Γερμανού ρομαντικού ποιητή Νοβάλις.

Η σχολική σύμβουλος, Κική Βέλκου, έκανε αναφορά στις ψυχολογικές και συναισθηματικές προεκτάσεις των ποιημάτων της δημιουργού, ενώ επισήμανε πως στη συλλογή της κυριαρχούν οι έννοιες του έρωτα, του ονείρου αλλά και της μοναχικότητας.

Στην τοποθέτησή της η ίδια η Έλλη Φρεγγίδου εξήρε το έργο της ΤΕΧΝΗΣ Κιλκίς, ως έδρας πολιτισμού και διανόησης, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό της «πνευματικό της παιδί», με βάση και τις δύο διακρίσεις που έλαβε ως ποιήτρια για δύο συνεχόμενες χρονιές στον πανελλήνιο ποιητικό διαγωνισμό «Κούρος Ευρωπού». Επίσης, η ποιήτρια συσχετίζοντας το έργο της με τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, μεταξύ άλλων, ανέφερε χαρακτηριστικά: 


«Τα όνειρα χτίζονται σε μια ζωή που δεν είναι αγώνας ταχύτητας. Είναι σπουδαίο να τολμάμε να αλλάξουμε τη ζωή μας για να υποδεχτούμε το θαύμα... Η ποίηση μπορεί να αποτελέσει την ομπρέλα σε μια θεομηνία αλλά μπορεί να είναι και η ίδια η βροχή.»

Το συντονισμό της βραδιάς πραγματοποίησε η γνωστή παιδαγωγός Νόπη Δουλκερίδου.

Το εξώφυλλο της ποιητικής συλλογής φιλοτεχνήθηκε από την, επίσης, κιλκισιώτισσα αρχιτέκτονα και ζωγράφο Ζωή Τζήμητρα.