Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Ομιλία της ψυχολόγου Ε. Φρεγγίδου για τη δύναμη της συγχώρεσης


Σε μια κατάμεστη, από κόσμο, αίθουσα πραγματοποιήθηκε η ομιλία της ψυχολόγου Έλλης Φρεγγίδου, M.Sc. στο εργατικό κέντρο Κιλκίς, την Κυριακή 26 Απριλίου 2015, με θέμα: “Συγχωρώ, συν-χωρώ: η δύναμη της συγχώρεσης”.

Η διερεύνηση του θέματος από τη σκοπιά της ψυχολογικής επιστήμης, κίνησε το ενδιαφέρον των Κιλκισιωτών, οι οποίοι συμμετείχαν με τοποθετήσεις και ποικίλα ερωτήματα. Έγινε, επίσης, εκτενής αναφορά στην οπτική της θεολογίας, της φιλοσοφίας και της κοινωνιολογίας για το ζήτημα της συγχώρεσης στις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Η κα. Φρεγγίδου προσκάλεσε τους ακροατές να συμμετέχουν ενεργά στη συζήτηση, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αναζητήσουν διεξόδους και να αναγνωρίσουν την ευεργετική επίδραση, τόσο της αυτοσυγχώρεσης, όσο και της συγχώρεσης του άλλου. Δόθηκε, ακόμη, χρόνος και χώρος να γίνει αναφορά στους ψυχολογικούς και κοινωνικούς περιορισμούς αυτής της επιλογής, καθώς και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στην προσπάθειά μας να συγχωρέσουμε κάποιον.
 
Η διοργάνωση της ομιλίας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των μαθημάτων Β' Εξαμήνου του Λαϊκού Πανεπιστημίου Παιονίας και με τη μέριμνα του συλλόγου επιστημόνων Κεντρικής Μακεδονίας “Αριστοτέλης”. Η ανταπόκριση των συμπολιτών μας, σήμανε την ανάγκη του κόσμου να επεξεργαστεί και να μοιραστεί απόψεις γύρω από καινοτόμα θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία. Παράλληλα, με τη συμμετοχή στις δράσεις αυτές, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδεύονται σε θεματικές ενότητες, λαμβάνοντας, μάλιστα, πιστοποίηση από επίσημα αναγνωρισμένους φορείς.