«Φιλί της ζωής» έδωσε, λέει η κυβέρνηση, στα προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι και Κοινωνική Μέριμνα και σπεύδουν κυβερνητικά στελέχη και δημοσιογράφοι να πανηγυρίσουν για τη «νεκρανάσταση». Πλημμύρισαν τα blogs στο internet με το χαρμόσυνο μήνυμα, «ψήλωσαν» ακόμα λίγους πόντους οι «φιλεργατικοί» βουλευτές που ασχολήθηκαν με το θέμα, καθότι όλα επιτεύχθησαν –πάντα- με τη δική τους παρέμβαση (άλλωστε είναι συνήθειά τους να καρπώνονται πάντα την επιτυχία και, σπανίως, να αναγνωρίζουν την αποτυχία τους).
Τα πράγματα, ωστόσο, δεν είναι καθόλου έτσι. Ναι, πράγματι τα προγράμματα φροντίδας τρίτης ηλικίας παρατείνονται για ένα ακόμη έτος, μιας και οι, έως τώρα κυβερνήσεις, δεν κατάφεραν να επιλύσουν το ζήτημα των κοινωνικών αυτών δομών εδώ και 10 χρόνια. Αποφάσισαν, λοιπόν, να μεταθέσουν το πρόβλημα για την επόμενη χρονιά, δίνοντας, από τη μια, ανάσα σε χιλιάδες εργαζομένους (όταν μας απέλυαν οι εργαζόμενοι ήταν 3600, τώρα που «σώζονται», χάρη στις θεόσταλτες κυβερνητικές αποφάσεις, έγιναν 4500!) παρατείνοντας, από την άλλη, την πολυετή ομηρία τους.
Από την τηλεόραση πληροφορήθηκαν οι εργαζόμενοι, οι ωφελούμενοι, οι αρμόδιοι υπάλληλοι στις Περιφέρειες, οι Πρόεδροι των Δημοτικών Επιχειρήσεων, οι Κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων, για την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων. Πρόφτασε η αρμόδια Υπουργός κ. Λούκα Κατσέλη να προβάλλει τη σχετική «επιτυχία» της κυβέρνησης στα Μ.Μ.Ε. αλλά λησμόνησε να ενημερώσει τους εργαζόμενους που περίμεναν εναγωνίως μια θετική εξέλιξη παραμονές Χριστουγέννων. Εκτός εάν σκοπεύει εφεξής η Υπουργός να επικοινωνούμε τηλεοπτικά! Ασφαλώς, έως και σήμερα (λιγότερο από μία εβδομάδα πριν από τη λήξη των συμβάσεων των εργαζομένων), κανένα σχετικό έγγραφο δεν έχει φτάσει στους παραπάνω ενδιαφερόμενους, καμία ειδοποίηση, καμία υπουργική απόφαση…
Με «σύστημα κουπονιών» θα λειτουργήσει πλέον το Βοήθεια στο Σπίτι, σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις της Υπουργού, βάσει του οποίου τα συγγενικά άτομα του ηλικιωμένου θα μπορούν να ανταλλάσουν τα κουπόνια (vouchers) (ή αλλιώς να αγοράζουν τις υπηρεσίες) με παροχή κοινωνικών υπηρεσιών από τους εργαζομένους. Κάθε κουπόνι θα σημαίνει χρήματα για τον εργαζόμενο, μιας και με τον τρόπο αυτό θα αμείβεται πλέον!
Όπως είναι ευκόλως αντιληπτό, μιλάμε πια για την πλήρη απαξίωση των κοινωνικών δομών και των υπηρεσιών τους. Με το νέο άκρως γραφειοκρατικό σύστημα, θα χρειάζεται να ενεργοποιηθούν και να συνεργαστούν οι Κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) και τον ΟΑΕΔ.
Κάθε χρόνο, λοιπόν, έχουμε και ένα νέο σύστημα υλοποίησης των προγραμμάτων. Κάθε χρόνο, ένας νέος Γολγοθάς για τους εργαζόμενους και τους ηλικιωμένους, γεμάτος άγχος και αγωνία, αν θα καταφέρουν από κοινού να ικανοποιήσουν τους κυβερνητικούς στόχους, προκειμένου το πρόγραμμα να θεωρηθεί βιώσιμο.
Τα σχέδια, ωστόσο, της κυβέρνησης για τα προγράμματα τρίτης ηλικίας ξεπερνούν κάθε φαντασία. Σε Κοινωνικές Επιχειρήσεις (!) Κοινωνικής Φροντίδας θα ενταχθεί το Βοήθεια στο Σπίτι μετά το 2012, με βάσει πάντα συνέντευξη που παραχώρησε η Υπουργός, προ ημερών, σε γνωστό Αθηναϊκό ραδιοφωνικό σταθμό, ξεπουλώντας τις υπηρεσίες για ευπαθείς ομάδες σε επιχειρηματίες συνεταιριστές, δείχνοντας σιγά σιγά την έξοδο διαφυγής στους Δήμους. Ανοίγει πια διάπλατα την πόρτα η κυβέρνηση στον κάθε ιδιώτη, δηλώνοντας αδύναμη να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των πολιτών που έχουν ανάγκη από τη στήριξη της πολιτείας. Δε διστάζει μάλιστα να αναφερθεί σε οικονομική συνεισφορά των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία, προκειμένου να λαμβάνει τις ανάλογες υπηρεσίες του προγράμματος.
Να απαλλαγεί, λοιπόν, από το «βραχνά» της κοινωνικής πολιτικής επιθυμεί η πολιτεία, στοχεύοντας στην ιδιωτικοποίηση μιας υπηρεσίας (εκ των λίγων) με ανθρώπινο πρόσωπο.
Καθοριστικής σημασίας θα είναι η στάση του κάθε νέου Καλλικρατικού Δήμου, όπως και της ΚΕΔΚΕ, απέναντι στις απάνθρωπες και αντιεργατικές αυτές επιδιώξεις. Η παραμονή των μονάδων αυτών στους Δήμους, κατοχυρώνει, αδιαμφισβήτητα, το δωρεάν κρατικό χαρακτήρα των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας.
Το Βοήθεια στο Σπίτι ανοίγει καθημερινά την πόρτα ανθρώπων που κάθε άλλο παρά μπορούν να πληρώνουν για τη φροντίδα τους. Τη κρατική μέριμνα χρειάζεται ο κάθε πολίτης, που εργάστηκε, πρόσφερε και τώρα, επιζητά γηρατειά με σεβασμό και αξιοπρέπεια.
Κι αυτό, κύριοι υπουργοί, δεν εξαγοράζεται με κουπόνια…