Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Το Κιλκίς χρειάζεται τους άξιους και όχι τους φιλόδοξους



Άλλη μια μακρά προεκλογική περίοδος για τον τόπο μας. Ήδη οι πρώτοι υποψήφιοι Δήμαρχοι της πόλης έχουν αρχίσει δειλά δειλά να ξεπροβάλλουν στους δρόμους της πόλης (όπως τα σαλιγκάρια μετά τη βροχή) και να μας χαιρετούν περιχαρείς. Διαβάζω τα δελτία τύπου τους και αναρωτιέμαι πόσο «ξύλινος» μπορεί να γίνει ακόμα ο λόγος ενός πολιτικού εν έτει 2018!
Πώς άραγε θα καταφέρουν όλοι αυτοί να προσελκύσουν τη νεολαία μας και να την πείσουν να τους δώσει την πολύτιμη ψήφο; Δε θα την πείσουν. Κι αυτό γιατί με την παρούσα κατάσταση, είναι πολύ πιθανό, η νεολαία μας να στρέψει για άλλη μια φορά την πλάτη σε όλες αυτές τις υποψηφιότητες με τις «παλιακές» αντιλήψεις. Κι έτσι, για άλλη μια πενταετία, θα εκλέξει το Δήμαρχο της πόλης μας η γιαγιά που την έφεραν στο εκλογικό κέντρο με το αναπηρικό καροτσάκι.

Δεν μπορεί να αλλάξει αυτό; Ασφαλώς και μπορεί, αγαπητοί υποψήφιοι, αν εμπνεύσετε τους νέους, αν τους μιλήσετε με ευθύτητα και ειλικρίνεια, αν δημιουργήσετε λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους οποίους θα διατηρήσετε και θα λειτουργήσετε και μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας. Γιατί ο νέος του σήμερα έπαψε να τρώει «σανό» με το τσουβάλι. Όμως, δυστυχώς, αντί να δραστηριοποιηθεί σας απαξιώνει απλώς με την αποχή.
Κάνετε συναντήσεις, τελευταία όλο και πιο συχνά, με φορείς, με σημαίνοντα πρόσωπα, συμμετέχετε σε εκδηλώσεις, σε λίγους μήνες θα «κόψετε» όλες τις βασιλόπιτες των συλλόγων της περιοχής.
Σε ποια δεκαετία ζείτε και ποιο Κιλκίς θέλετε να διοικήσετε;
Δημιουργήστε ομάδες διαλόγου με νέους (όχι τους υμέτερους) και μάθετε τα αληθινά προβλήματα της περιοχής. Σταματήστε, επιτέλους, τις κόντρες για τα χρίσματα (δεν αφορά κανέναν αυτή η μάταιη ιστορία) γιατί οι πολίτες δεν είναι «πρόβατα» που αναζητούν τον «τσομπάνη».
         Για τα ψηφοδέλτιά σας, προτιμήστε ανθρώπους παραγωγικούς, εργατικούς, καλλιεργημένους, καθώς οι εκλογές δεν είναι, απλώς, ένας διαγωνισμός δημοφιλίας. Δεν είναι ανάγκη να λαϊκίζετε, να κάνετε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, να μας «χαρίζετε» ανέφικτες και ανέξοδες υποσχέσεις.
      Σε κάθε άλλη περίπτωση, περισσεύετε σε αυτήν την πόλη. Γιατί το Κιλκίς χρειάζεται τους άξιους κι όχι τους φιλόδοξους, τους ικανούς και όχι τους αναποτελεσματικούς.
     Με λύπη μου διαπιστώνω καθημερινά πως οι περισσότεροι νέοι δεν επιθυμούν να παραμείνουν στην πόλη μας για να δραστηριοποιηθούν και τη θεωρούν λύση ανάγκης. Και γιατί να θέλουν άραγε; Η στασιμότητα των τελευταίων δεκαετιών και η απουσία ανάπτυξης είναι εμφανείς. Όταν άλλες πόλεις δημιουργούν ποδηλατοδρόμους και διαθέτουν στους πολίτες ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο, εμείς αφήνουμε την τσιμεντένια πλατεία μας να ερημώνει γύρω από βαλτώδεις δεξαμενές.
   Κι εμείς, συμπολίτες μου, σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση ας απαγκιστρωθούμε από το παρελθόν. Δεν οφείλουμε την ψήφο μας σε κανέναν, ούτε στο θείο μας, ούτε στον ξάδερφό μας. Δεν είμαστε «δεξιοί», «αριστεροί», «πράσινοι», «μπλε» ή «κόκκινοι». Είμαστε Κιλκισιώτες και φιλοδοξούμε να έχουμε μια πόλη όμορφη που να αξίζει να ζούμε εμείς και τα παιδιά μας.


Έλλη Φρεγγίδου, M.Sc.
Ψυχολόγος Α.Π.Θ.
21ης Ιουνίου-Αθ. Τσούντα
Τηλ. γραφείου: 2341027014, κιν: 6946081649
e-mail: elli_kilkis@yahoo.gr
www.psyxotherapy.gr
frengidou.blogspot.com