Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Πολύκαστρο: Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής “Δικαίωμα Φωτός” της Έλλης Φρεγγίδου

Μετά τις παρουσιάσεις στις Σέρρες και τη Δράμα, η ποιητική συλλογή “Δικαίωμα Φωτός” της Έλλης Φρεγγίδου επέστρεψε στο Νομό μας. Την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου ο Σύλλογος Γυναικών “Ευκράντη” και το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Παιονίας, με τη συμμετοχή του Συμβουλευτικού Σταθμού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς, παρουσίασαν στο κοινό του Πολυκάστρου το δημιούργημα της κιλκισιώτισσας ποιήτριας και ψυχολόγου.

Η Πρόεδρος της “Ευκράντη” Γαρυφαλλιά Καρβουνιάρη, χαιρέτησε την εκδήλωσε, ανακαλώντας στιγμές από τα πρώτα βήματα του συλλόγου, πριν από περίπου μια δεκαετία, όπου η Ε. Φρεγγίδου, στις αρχές τις επαγγελματικής της πορείας, πραγματοποίησε μια από τις πρώτες της εισηγήσεις στο Πολύκαστρο αναφορικά με τους πολλαπλούς ρόλους της γυναίκας. Στη συνέχεια, η Πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Κεντρικής Μακεδονίας (Φορέας του Λαϊκού Πανεπιστημίου Παιονίας), Ελένη Γρομπανοπούλου, αναφέρθηκε στην επιτυχημένη και πολυετή συνεργασία με την ψυχολόγο τόσο στο Κιλκίς, όσο και σε άλλους Νομούς της Μακεδονίας.

Τη βραδιά προλόγισε η, επίσης, συντοπίτισσα ψυχολόγος Αρχοντία Δελαρούδη, γνωστή για την προσφορά της στα προγράμματα “Βοήθεια στο Σπίτι” του Δ. Παιονίας.

Η ποιήτρια συγκίνησε το κοινό με την αμεσότητα του λόγου της, αναφερόμενη στην ποίηση, την τέχνη και την ψυχοθεραπεία, γεγονός που κίνησε το ενδιαφέρον του κοινού που αποτυπώθηκε με ερωτήματα και τοποθετήσεις.

Κατά την ομιλία της, μεταξύ άλλων, επισήμανε: “Η ποιητική μου συλλογή «Δικαίωμα Φωτός» γράφτηκε, κατά κύριο λόγο, στο Κιλκίς, την πόλη που ζω, μεγάλωσα και αγαπώ βαθιά.

Αναρωτήθηκα, πολλές φορές, πώς και ασχολήθηκα με την Τέχνη. Θα μπορούσα να «βολευτώ» στη δουλειά μου και να μην μπλέξω με το συνάφι της διανόησης. Θα κρατούσα και στο συρτάρι μου τα ποιήματά μου. Ούτε έκθεση, ούτε ρίσκο.

Κάθε φορά, ωστόσο, που κουβεντιάζω με κάποιον ένα ποίημά μου, βρίσκω τον βασικότερο λόγο: το μοίρασμα. Μοιράζομαι μαζί σας τι σκέφτομαι και πώς νιώθω και αυτό αποτελεί μια ευκαιρία να αλληλεπιδράσουμε.

Κάθε φορά πάλι που γράφω ένα στίχο, έρχομαι πιο κοντά με τον εαυτό μου και τις ανάγκες μου. Αναγνωρίζω πόσο δύσκολο είναι να ζεις, να ερωτεύεσαι, να δουλεύεις, να συσχετίζεσαι... Κάθε φορά που γράφω ένα στίχο, αγαπώ όλο και περισσότερο τους ανθρώπους, με τα λάθη και τις αδυναμίες τους.”.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της περιφερειακής ενότητας, φορέων, δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος πολιτών της Παιονίας.