Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Πανελλήνια καταξίωση για τον ποιητικό διαγωνισμό «Κούρος Ευρωπού»

Σε συγκινητική και υποβλητική ατμόσφαιρα γεμάτη ποίηση και συναίσθημα, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 31.5.14, στο συνεδριακό κέντρο Κιλκίς, η λιτή απονομή των βραβείων και επαίνων στους διακριθέντες ποιητές και ποιήτριες του φετινού πανελλήνιου ποιητικού διαγωνισμού “Κούρος Ευρωπού”, που διοργάνωσε για 19η χρονιά η «Τέχνη».
Της απονομής προηγήθηκε αφιέρωμα στους ποιητές και ποιήτριες -μέλη της εταιρίας λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, που έχουν τιμηθεί με διάκριση από το θεσμό κατά τις προηγούμενες διοργανώνεις.

Στο αφιέρωμα με τίτλο “Η ποίηση είναι κόρη της σιωπής”, διαβάστηκαν από μέλη της θεατρικής σκηνής της «Τέχνης», ποιήματα δημιουργών μοναχού Μωυσή του Αγιορείτη, Παναγιώτη Αργυρόπουλου, Άννυς Κουτροκόη, Χρήστου Ντικμπασάνη, Ελένης Μερκενίδου, Εύας Λιάρου-Αργύρη, Μελίτας Τόκα- Καραχάλιου, Χαράς Χρηστάρα, Αλεξάνδρας-Ευτυχίας Λουκίδου και Καλλιόπης Εξάρχου. Την επιμέλεια του αφιερώματος είχε ο σκηνοθέτης Παύλος Δανελάτος.

Ακολούθησαν οι βραβεύσεις. Το πρώτο βραβείο έλαβε η Ανδρονίκη Γωγοπούλου από τη Θεσσαλονίκη, για την ποιητική συλλογή της με τίτλο “Κλέφτες ονείρων και ληστές αναμνήσεων”.

Το δεύτερο βραβείο η Αλίκη Συμεωνάκη από την Θεσσαλονίκη για την ποιητική συλλογή της με τίτλο “Ατοπήματα” και το τρίτο βραβείο ο Μηνάς Θεοδώρου από την Θεσσαλονίκη, για την ποιητική συλλογή με τίτλο “Συναισθηματική Ανταρσία”.
Αντίστοιχα, επαίνους έλαβαν η Έλλη Φρεγγίδου από το Κιλκίς, ο Γεώργιος Κουλιανός από τα Γιάννενα και η Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου από την Λάρνακα της Κύπρου για την ποιητική συλλογή της με τίτλο ”24 γράμματα για ένα καθρέφτη”.
Σημειώνεται ότι σε όλους τους διακριθέντες δόθηκε από ένα αγαλματίδιο, ομοίωμα του “Κούρου της Ευρωπού”. 

Όλοι ανεξαιρέτως, εμφανώς συγκινημένοι, ευχαρίστησαν την κριτική επιτροπή για τη διάκρισή τους, αλλά και την «Τέχνη» Κιλκίς, που «ως θεματοφύλακας του πολιτισμού και των Τεχνών, επιμένει να δίνει το βήμα στα ανήσυχα πνεύματα να εκφραστούν με τον ποιητικό λόγο, την σπουδαιότερη μορφή του λόγου και να ακουστούν στο πανελλήνιο».